-
Digitalisering
-
Digitalisering
|
|
|
|
|
Inhoudsopgave
Een waaier aan mogelijkheden
Een waaier aan mogelijkheden
Telecommunicatie Apps
Telecommunicatie Apps laten je makkelijker op afstand samenwerken. Ze laten je bijvoorbeeld berichten uitwisselen, videobellen, bestanden (documenten, foto’s, enz.) delen, enz.
Planningtools
Voor goed projectbeheer is het essentieel om een uitvoeringsplanning op te stellen en te bepalen welke middelen (werkkrachten, materialen en gereedschap) je nodig hebt. Diverse tools helpen je om middelen in te plannen en te beheren.
Klassieke tools voor kantoorwerk
Tools om allerlei documenten en rapporten op te stellen, om presentaties te maken.
- Ontdek hier voorbeelden
BIM (Building Information Model/Modeling/Management)
BIM is een methode om samen te werken, zodat de juiste informatie op het juiste moment wordt uitgewisseld via digitale bouwmodellen (een “digitaal bouwmodel” is een virtuele 3D-weergave van een reëel bouwwerk dat informatie bevat over het bouwwerk).
- Raadpleeg het BIM Starter Pack voor meer informatie.
- Een voorbeeld geeft meer duidelijkheid.
Mobiele tools
Mobiele tools (voor de “digitale nomaden”) zijn bijvoorbeeld smartphones, tablets, laptops, enz. Ze bieden toegang tot informatie op elke plek en op elk moment.
AR en VR (Augmented Reality en Virtual Reality - aangevulde realiteit en virtuele realiteit)
“Virtual reality” is een technologie die de gebruiker onderdompelt in een omgeving die door software is gecreëerd. Hij is ondergedompeld in een virtuele wereld. De gebruiker draagt een VR-hoofdtelefoon die hem volledig afsluit van de fysieke wereld.
“Augmented reality” legt op een realistische manier een digitaal beeld over de omgeving die we blijven zien. Het virtuele, digitale beeld ligt als een extra laag bovenop de fysieke wereld.
- Ontdek meer over de technologie
- Een voorbeeld maakt het duidelijk
Uitwisselingsplatforms
Uitwisselings- of samenwerkingsplatforms laten meerdere deelnemers aan een project samenwerken en simultaan op elkaar reageren.
Productconfigurator
Een productconfigurator is een tool waarmee gebruikers (kopers, verkopers, enz.) een digitale versie van een bepaald product creëren, waarbij ze kiezen uit een aantal opties.
3D Scanner
Met een laserscanner kan een gedetailleerde 3D-weergave van een bouwwerk worden gemaakt aan de hand van een groot aantal punten in de ruimte.
- Meer weten over de technologie
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Drones
Een drone is een luchtvaartuigjzonder piloot of passagiers. In de bouwsector worden ze tegenwoordig vooral op bouwplaatsen ingezet. Ze worden gebruikt om makkelijker en sneller opmetingen uit te voeren, ook op plekken die moeilijk toegankelijk of onveilig zijn. Drones worden dan vaak ingezet in combinatie met andere technologieën, zoals fotogrammetrie of laserscanning.
- Meer weten over de technologie
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Meetinstrumenten en meetstaattools
“Motion measuring” is een methode om de 3D-coördinaten van een object te bepalen en de afstanden in de ruimte te meten. Ook andere aspecten kunnen bepaald worden, zoals de hoekamplitude en de vlakheid.
- Ontdek voorbeelden van apps
360°-camera
Met een 360°-camera hoef je maar op een knop te drukken om de hele omgeving in beeld te brengen, inclusief vloer en plafond.
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
(Semi)-automatische distometer
Een (semi-)automatische distometer wordt gebruikt om met een regelbare tussenruimte verschillende punten te meten. Hij vergemakkelijkt het meten van bogen of onregelmatige vormen.
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Fotogrammetrie
Fotogrammetrie dient om beelden op te nemen die vervolgens worden gebruikt om puntenwolken of fotorealistische modellen te creëren.
- Meer weten over de technologie
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Additieve productie (of 3D-printen)
Additieve productie, meestal 3D-printen genoemd, is de term voor alle procedés om op basis van een digitaal model een fysiek object te fabriceren door laag voor laag materiaal toe te voegen. Met dit procedé is het dus mogelijk om driedimensionale producten te verwezenlijken op basis van een digitaal, op een computer ontworpen model.
- Meer weten over de technologie
Exoskeletten
Een exoskelet is een draagbaar toestel (zoals een harnas of een rugzak) dat de bewegingen van de drager ondersteunt. De drager van het exoskelet raakt minder snel vermoeid en loopt minder risico op blessures wanneer hij vaak dezelfde bewegingen moet herhalen.
- Meer weten over de technologie
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Computergestuurd werktuigmachines (of CNC-machines, voor Computer Numerical Control)
Door computer bestuurde werktuigmachines (men spreekt over numerieke besturing). Tegenwoordig gaat het vaak over bewerkingscentra die kunnen frezen, draaien, snijden, lassen, enz. Ze doen dat automatisch op basis van parameters die met een computer bepaald zijn door de persoon die de machine bedient.
- Meer weten over de technologie
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Automatisch geleide voertuigen (Automated Guided Vehicles of AGV)
Automatisch geleide voertuigen hebben een automatische besturing, waarbij al hun trajecten programmeerbaar zijn.
Draadloze identificatie (Radio Frequency Identification of RFID)
Met deze techniek is het mogelijk om objecten te identificeren aan de hand van een geheugenchip of elektronisch elementen. De informatie die ze bevatten kan worden uitgelezen met een radioantenne en een gespecialiseerde RFID-lezer. De RFID-technologie maakt dus gebruik van RFID-lezers, toegangspunten en RFID-labels of -tags (chips).
- Meer weten over de technologie
Internet der dingen of slimme objecten (Internet of Things of IoT)
Het Internet of Things gebruikt internetverbindingen om voorwerpen onderling en met sensoren te verbinden (om ze te laten functioneren, de data ervan te in te winnen, enz.). De verzamelde/geproduceerde data zijn beschikbaar in de cloud (en vormen daar, samen met andere gegevens, de “big data”).
- Meer weten over de technologie
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Barcodes (QR codes)
Met deze technologie is het mogelijk om geschreven door digitale informatie te vervangen, die sneller kan worden ingelezen en een grotere gegevensnauwkeurigheid biedt. Eigenlijk wordt informatie in grafische vorm weergegeven. Tweedimensionale codes worden ook wel “QR-codes” genoemd. De informatie wordt ingelezen met een optische lezer, die de code ontcijfert. Deze technologie kan gecombineerd worden met andere beheertools (zoals een ERP-systeem).
- Meer weten over de technologie
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Artificiële intelligentie (Artificial Intelligence of AI)
Dankzij artificiële intelligentie kunnen toestellen en machines bepaalde cognitieve taken uitvoeren die normaal alleen mensen aankunnen. Denk aan stemherkenning in smartphones, semi-zelfrijdende auto’s en het automatisch vertalen van teksten.
- Meer weten over de technologie
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk
ERP (Entreprise Resource Planning - Geïntegreerd beheersysteem)
Een ERP-systeem beheert planning en controle van verschillende bedrijfsafdelingen in één enkele database. Het optimaliseert de inzet van mensen en middelen en verzamelt informatie die nodig is voor goed bedrijfsbeheer in real time. Het beheert alle informatiestromen van een bedrijf (HR, boekhouding/financiën, verkoop, inkoop, productie, enz.).
Tools voor documentenbeheer
Een platform voor documentenbeheer dient om niet-gestructureerde content (zoals gedigitaliseerde documenten, e-mails, rapporten, 2D-plannen, kantoordocumenten) te creëren, te bewaren, te delen, te ontdekken, te archicveren en te beheren. Bovendien analyseert het platform het gebruik van deze content, zodat organisaties hun gebruikers steeds relevante content kunnen aanbieden, waar en wanneer ze die nodig hebben.
CRM (Customer Relationship Management - Beheer van de klantenrelaties)
Technologie om alle aspecten van de relatie tussen bedrijf en klanten te beheren. Een CRM-systeem centraliseert bijvoorbeeld alle communicatie tussen bedrijf en klanten en geeft toegang tot de historiek van alle informatie-uitwisselingen met klanten. In ruime zin spelen alle bedrijfsafdelingen een rol bij de klantenrelatie.
LEAN
“Lean” is een productiebeheermethode die erop gericht is om zo weinig te verspillen en zo de productiekosten te verlagen. Continue verbetering (Kaizen) staat daarbij centraal, naast een grote autonomie, rekening houden met alle betrokken partijen en respect voor menselijke aspecten.
5S, visueel management, rituelen voor gestructureerde communicatie, enz.)
- Meer weten over de methode
- Een voorbeeld maakt dit duidelijk