Dankzij moderne laserscanmethoden is het mogelijk om een gedetailleerde 3D-weergave van een gebouw (zowel binnen als buiten) te verkrijgen. Dit kan handig zijn om plannen te maken, de uitvoering van een bouwplaats op te volgen of voor het onderhoud van een gebouw.


Er bestaan verschillende meetprincipes voor laserscanners, maar ze zijn allemaal gebaseerd op de reflectie van een laserstraal op het oppervlak van een object.
De resultaten van laserscanners

Een laserscanner kan een groot aantal punten per seconde verzamelen en een zogenaamde ‘puntenwolk’ genereren. De resolutie van zo’n puntenwolk kan tot minder dan een millimeter gaan, wat overeenkomt met enkele honderden miljoenen gemeten punten voor een heel gebouw.
Mogelijke toepassingen van laserscanners
Laserscanners zijn nauwkeurig op het gebied van geometrie en kleurweergave, en kunnen daarom voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Aan de hand van een puntenwolk kunnen rechtstreekse geometrische opmetingen gedaan worden of nieuwe digitale modellen gemaakt worden. Zo kunnen ze gebruikt worden om CAD- of BIM-bestanden te maken. Of er kunnen eenvoudigweg verschillende doorsneden of zichten van gegenereerd worden (gevelaanzichten, analyse van de vlakheid …).