Een introductie nodig tot BIM als proces? Bekijke deze interactieve presentatie ‘BIM framework‘ die jou hier door leidt. Indien je meer diepgaandere informatie wilt, dan verwijzen je graag door naar onderstaande ISO 19650 wiki.
Om de implementatie van de NBN EN ISO 19650 (BIM) te faciliteren heeft Buildwise nieuwe templates gepubliceerd met een bijhorende wiki. Deze wiki helpt de gebruiker bij het invullen van de templates, geeft voorbeelden en duidt de norm verder.
Om de uitwisseling van informatie in een BIM-project te vereenvoudigen, werkt Buildwise aan het standaardiseren van de uitwisselingsvereisten tussen projectpartners. In samenwerking met het CRTI-B (Luxemburg) heeft de Cluster Digital Contstruction een platform ontwikkeld met verschillende bouwelementen en informatievereisten die in elke fase van het project en voor elk specifiek gebruik kunnen worden uitgewisseld. Er zijn ook bestanden beschikbaar die het configureren van de modelleersoftware facilteren.
Hoewel het hier om verschillende technologieën gaat, is BIM meer dan alleen een technische oplossing. Het is een manier van (samen-)werken om de uitwisseling van de juiste informatie op het juiste moment te vergemakkelijken met behulp van digitale modellen. De projectpartners die met BIM werken zijn dus gewoon partners die afspraken hebben gemaakt over de manier waarop ze samenwerken en informatie uitwisselen via bouwinformatiemodellen.
BIM kan nader verklaard worden aan de hand van de verschillende betekenissen van het acroniem.
Building Information Model (BIM)
Een bouwinformatiemodel vormt een virtuele weergave van een bouwwerk. Het bevat niet alleen de geometrie van het bouwwerk en zijn componenten, maar ook informatie over de objecten waaruit het is opgebouwd. De ‘I’ van ‘information’ in Building Information Model is daarom erg belangrijk. Het geeft aan dat een BIM-model meer is dan alleen een 3D-model omdat het ook informatie bevat.
Building Information Modelling (BIM)
De tweede betekenis van het acroniem BIM, namelijk Building Information Modelling, staat voor ‘de realisatie van het digitale bouwinformatiemodel (waarbij geometrie en informatie met elkaar verbonden worden)’.
Modelleren houdt dus niet alleen het tekenen in 3D in, maar vooral ook het structureren van de gegevens in het model en de invoer van informatie. Niet alle projectpartners hoeven echter te weten hoe ze BIM-modellen moeten opbouwen om deel te nemen aan een BIM-project. Een BIM-model bekijken en er opmerkingen of suggesties aan toevoegen is ook ‘werken met BIM’.
Building Information Management (BIM)
Tot slot is de laatste betekenis, Building Information Management, de belangrijkste. Het omvat het beheer en de uitwisseling van alle modellen en de informatie die ze bevatten, maar ook van andere projectinformatie die niet noodzakelijkerwijs in de BIM-modellen is opgenomen. Het belangrijkste doel van BIM is dan ook om de uitwisseling van de juiste informatie op het juiste moment gedurende de hele levenscyclus van een project te vergemakkelijken. Daarom gaat het bij BIM meer om het toepassen van een goede manier van (samen-)werken dan om het gebruik van nieuwe technologieën.
Bent u benieuwd naar de toepassingsmogelijkheden van BIM? Kijk dan eens naar de gerelateerde demonstraties hieronder!