Kunstmatige intelligentie (AI) kan het inventariseren van de in een gebouw aanwezige herbruikbare materialen vergemakkelijken.
Het interieur van een gebouw kan snel worden gedocumenteerd met behulp van een zogeheten 360-gradencamera. Dergelijke camera’s leggen met een druk op de knop de volledige omgeving vast in een enkele foto. In de foto’s kan vervolgens rondgekeken worden, zoals bijvoorbeeld ook mogelijk is bij Google Street View.
Met dezelfde foto’s kan op basis van AI bepaald worden welke herbruikbare elementen (voorwerpen, materiaalsoorten) in een ruimte aanwezig zijn. Daarvoor zijn allereerst voldoende voorbeeldfoto’s nodig waar het AI-netwerk van kan leren, en waarin handmatig is aangegeven wat de te herkennen elementen zijn. Nadat het netwerk van de voorbeelden heeft geleerd kan het overgaan tot automatische herkenningen. De kwaliteit daarvan hangt onder andere af van de mate waarin de foto’s waarop het netwerk wordt getest lijken op de voorbeeldfoto’s waar het netwerk van heeft geleerd.
In de foto links werden er door AI automatisch vier ramen herkend. De groene kaders op de foto geven aan wat er werd herkend en waar het zich precies bevindt op de foto. De herkenningen kunnen snel op een groot aantal foto’s worden uitgevoerd. Bij gebruik van een snelle pc kan dit met een snelheid van meerdere foto’s per seconde.
Het resultaat is een databestand van de herbruikbare materialen in een gebouw. Desgewenst kan met een snelle zoekopdracht opgezocht worden welke specifieke elementen op welke foto’s staan. Tevens is de data makkelijk te visualiseren, zoals hier gedaan werd voor onder andere het aantal ramen en tegels per foto. De grote grijze staven geven aan dat de tegels het meest talrijk zijn.
Heb je zelf een case waarvoor het gebruik van AI in foto’s een oplossing kan zijn? Ben je geprikkeld en wil je meer weten over deze of andere digitale metingen? Klik dan op de knop aan de linkerkant en neem contact met ons op!