Fotogrammetrie

Bestaande objecten snel en nauwkeurig in beeld met fotogrammetrie!

Terug naar : digitale technologie in de bouw

Wat is fotogrammetrie?

Fotogrammetrie is een techniek om bestaande objecten te digitaliseren, net zoals bij laserscanning. Bij fotogrammetrie worden echter beelden gebruikt om puntenwolken of fotorealistische modellen te genereren.


De driedimensionale vorm van het object wordt geschat op basis van beelden die vanuit verschillende gezichtspunten genomen zijn. De software zorgt ervoor dat er gemeenschappelijke punten gevonden worden tussen de beelden en dat er een 3D-model van afgeleid wordt.

De mate van nauwkeurigheid is dus afhankelijk van de kwaliteit van de foto’s en van de afstand waarvan ze genomen zijn. Er is geen specifieke apparatuur voor nodig. Een smartphone is al voldoende om bruikbare modellen mee te maken.  Natuurlijk zullen met betere fototoestellen kwalitatievere resultaten behaald kunnen worden.

Soorten gegevens

Fotogrammetriesoftware kan verschillende soorten 3D-gegevens produceren. Meestal zal de gebruiker puntenwolken kunnen verkrijgen die vergelijkbaar zijn met die van een laserscanner. Werken op basis van beelden maakt het ook mogelijk om uiterst realistische textuurmodellen te maken die in vele visuele toepassingen gebruikt kunnen worden.

360-gradencamera's

360-gradencamera’s kunnen grofweg in twee soorten onderverdeeld worden: mid-range camera’s met een redelijke fotokwaliteit, en high-end camera’s met hogere fotokwaliteit en een grotere fotosensor die meer licht opvangt en daardoor betere foto’s maakt in donkere omgevingen. Dit kan handig zijn op werven en andere locaties waarin de belichting mogelijk niet optimaal is. De prijs van 360-gradencamera’s voor consumenten schommelt rond de 400 EUR voor een mid-range model en rond de 1000 EUR voor een high-end model.

360-graden camera op statief

360-gradenfoto’s kunnen naargelang de behoefte op verschillende manieren gemaakt worden. De makkelijkste is om de foto’s met de hand te nemen. Omdat de camera de complete omliggende omgeving capteert, sta je dan zelf ook op de foto. Dit kan je vermijden door de camera omhoog te houden terwijl je de foto maakt. Is dit ongewenst, dan kan je de camera bijvoorbeeld op een statief plaatsen en de foto automatisch laten nemen met een korte self-timer terwijl je buiten beeld staat.