Het handmatig tellen van stapels werfmaterialen kost tijd en kan eentonig zijn. Het gebruik van een AI-app op een gewone smartphone kan hiertoe uitkomst bieden.
Op de werf worden veel soorten materialen gebruikt die geteld moeten worden. Het gaat bijvoorbeeld om schoren, balken en wapeningsstaven. Het handmatig tellen van deze en andere materialen kost tijd en kan eentonig zijn. Ook kan het een frustrerende opgave zijn als men halverwege de tel kwijtraakt en van voor af aan moet herbeginnen.
Kunstmatige intelligentie (AI) op een smartphone-app kan hier uitkomst bieden door de materialen snel en automatisch te tellen. Er kunnen heel wat verschillende soorten materialen geteld worden. In dit voorbeeld passen we de techniek toe op H-balken. Met een smartphone wordt één foto genomen per te tellen stapel van materialen.
De gemaakte foto wordt geüpload naar de applicatie. Vervolgens telt de app de balken op de foto in enkele seconden. Op elke balk zet de app een cirkel met een cijfer. De cirkel toont aan dat de balk goed is herkend. Het cijfer geeft het nummer van de getelde balk aan.
Zoals rechtsonder op de foto te zien is, zijn er een paar balken die geen cirkel en cijfer meegekregen hebben, wat aantoont dat de AI-telling niet perfect is.
Voor balken die ongeteld zijn gebleven, volstaat een aanraking op de balken in kwestie om deze alsnog mee te nemen in de telling. Bovenaan de foto links zien we het resultaat: er werden in totaal 68 balken geteld. Dit resultaat van de telling kan voor referentiedoeleinden opgeslagen worden.
Door dit proces te herhalen voor meerdere foto’s kunnen grote aantallen werfmaterialen snel en controleerbaar worden geteld. Kortom, er is dus geen inspannende handmatige telling meer nodig, maar slechts een controle en waar nodig een snelle correctie van de automatische AI-resultaten.
De app werkt snel en kan zoals gezegd gebruikt worden voor het tellen van verschillende soorten werfmaterialen. Er zijn echter wel enkele aandachtspunten. Zo moet de foto liefst recht van voren genomen worden en kunnen alleen materialen van dezelfde soort ineens worden geteld. Voor ladingen waarin de materialen door elkaar liggen, is deze methode momenteel dus niet geschikt. Ook schaduwen op de materialen op de foto kunnen voor incorrecte tellingen zorgen, die achteraf gecorrigeerd moeten worden. Toekomstige ontwikkelingen zullen het automatisch tellen van materialen naar verwachting nog verder optimaliseren.
Wens je meer informatie over deze methode? Ben je geprikkeld en wil je meer weten over deze of andere digitale tellingen? Klik dan op de knop aan de linkerkant en neem contact met ons op!