Drones en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen het opsporen van dakdefecten vergemakkelijken.
Met een drone kunnen daken gecontroleerd worden op defecten. Hiervoor worden er opnames gemaakt van het dak met behulp van een camera op de drone. Nadien wordt dit beeldmateriaal handmatig gecontroleerd op problemen.
Links is een foto van een dak te zien, die verkregen werd via een dronecamera. Het handmatig naspeuren van de verkregen beelden vereist wel een zekere expertise. Daarnaast kan er veel tijd mee gemoeid zijn als het om grote oppervlakken gaat, en er dus veel te controleren beelden zijn.
Een alternatief is de mogelijke dakdefecten automatisch lokaliseren door AI toe te passen op de verkregen dronebeelden. Doordat het met deze techniek niet steevast nodig is om het dak handmatig te inspecteren, komt dit ook de veiligheid ten goede. Voor de AI-functionaliteit kan een lokale pc of cloudservice worden ingezet.
Links zien we een close-up van de foto van het dak zoals hierboven getoond wordt.
Hierop is te zien hoe een AI-netwerk automatisch heeft bepaald dat er een potentieel dak defect aanwezig is (zie groene vlak, dat wijst op een mogelijke verzakking). De defectbepaling verloopt vlot en kan met de snelheid van één of meerdere beelden per seconde verlopen naargelang de rekenkracht van de gebruikte pc.
Hoewel de methode nog in ontwikkeling is, bestaat de mogelijkheid om deze verder uit te bouwen richting volautomatische dakinspectie. Een dronevlucht langs de te inspecteren daken kan worden geprogrammeerd, zodat de uitvoering minimale menselijke interventie vereist. Het AI-netwerk bepaalt vervolgens automatisch of er mogelijke defecten zijn, en zo ja, wat de grootte daarvan is. Vervolgens kan ingesteld worden dat de bouwheer een waarschuwing ontvangt als de grootte van individuele defecten of het totale aantal ervan een vooraf vastgestelde limiet heeft overschreden.
Doordat het met deze methode weinig tijd kost om potentiële defecten op te sporen, wordt het tevens makkelijker om frequente inspecties te doen van hetzelfde dakoppervlak, die met meer reguliere methoden tijdsgewijs gewoonweg niet haalbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om niet alleen vast te stellen of er een mogelijk defect is, maar ook om de evolutie van de defecten bij te houden, en waar nodig tijdig in te grijpen.
Heb je zelf een case waarvoor het gebruik van AI voor het opsporen van mogelijke dakdefecten een oplossing kan zijn? Ben je geprikkeld en wil je meer weten over deze of andere digitale metingen? Klik dan op de knop aan de linkerkant en neem contact met ons op!
Wil je weten waar je drones kunt kopen? Klik dan hier voor een overzicht (WTCB database TechCom).