Snelle en efficiënte voorbereiding van dakrenovatie Neuhaus
Kwaliteit en toevoegde waarde, doorspekt met een flinke scheut innovatie, is de formule waarmee Elevate het verschil wil maken. Deze fabrikant van dakbedekking en waterdichting zoekt dan ook continu naar nieuwe manieren om zijn klanten te ontzorgen. Zo investeerde de onderneming in de aankoop van een drone en dito beeldverwerkingssoftware om complexe en/of moeilijk bereikbare daken in kaart te brengen. Group Suerickx probeerde deze service uit voor een opdracht bij Neuhaus in Vlezenbeek. De resultaten smaakten naar meer…
Door weer en wind met meetlint en -spoel op daken klauteren om een offerte te maken en de dakwerken voor te bereiden: het is nog steeds de dagelijkse praktijk van elke partij die zich in de bouw of renovatie van dakconstructies specialiseert. Deze manier van werken is niet alleen omslachtig en dus duur qua werkuren. Ook zijn er altijd risico’s aan verbonden. “Valpartijen of andere ongevallen kunnen nooit volledig worden uitgesloten”, vertelt Jens Breynaert, technical project engineer van Elevate.
“Daarnaast bestaat natuurlijk de kans dat er bij de opmeting fouten worden gemaakt, of dat bepaalde essentiële zaken over het hoofd worden gezien. Eenmaal op kantoor, is het mogelijk dat diegene die het dak uittekenen bepaalde resultaten of gegevens verkeerd interpreteren omdat ze geen visueel beeld van de werf hebben. Om onze klanten te helpen, zochten we al langere tijd naar een manier om dit proces te optimaliseren. Uiteindelijk vonden we vrij onverwachts de oplossing. Twee jaar geleden kochten we een drone voor marketingdoeleinden, dus om foto’s en filmpjes te maken van projecten waarin onze producten worden toegepast. Vrij snel ging een belletje rinkelen: waarom deze technologie ook niet aanwenden om daken op te meten? Dat Buildwise in diezelfde periode veel over fotogrammetrie publiceerde, sterkte ons geloof in de haalbaarheid van dit plan.”
Volwaardige service voor dakwerkers
Elevate besloot om in de benodigde beeldverwerkingssoftware te investeren, waarna de bal aan het rollen ging. “Het opzetten van een effectieve service was weliswaar een traject van zelfstudie, met de nodige ‘trial & error’ en het opbouwen van proefondervindelijke ervaring”, aldus Jens Breynaert. “Vooral het opkuisen van de puntenwolk en het interpreteren van de resultaten vereisen toch wel enige kennis van zaken. Ongeveer een jaar geleden vonden we
onszelf op dat vlak voldoende sterk in de schoenen staan om fotogrammetrie als een volwaardige Elevate-dienst aan onze dakwerker-klanten aan te bieden.
En dit niet enkel om snel en efficiënt offertes op te maken. Intussen blijkt deze technologie eveneens heel wat perspectieven te bieden om de effectieve werven voor te bereiden, inclusief het bestellen van de juiste materialen in de correcte hoeveelheden. Een extra troef is dat fotogrammetrie toelaat om erg moeilijk bereikbare daken snel en exact in kaart te brengen. Hierdoor wordt de doorlooptijd van dergelijke projecten drastisch gereduceerd: improvisatie ter plaatse behoort immers definitief tot het verleden.”
Neuhaus als perfecte testcase
Voor Group Suerickx (gespecialiseerd in de renovatie van de gebouwschil) was elk naar voor geschoven voordeel op zich al reden genoeg om de techniek van fotogrammetrie uit te testen. “Ook wij zoeken constant naar manieren om onze werkprocessen te optimaliseren en veiliger te maken”, aldus technisch commercieel manager Kevin Spiessens. “Toen Elevate ons de nieuwe service voorstelde, wilden we die graag meteen uittesten. Ongeveer op hetzelfde moment kregen we de opdracht om het dak van de Neuhaus-productiefaciliteit in Vlezenbeek te renoveren. Het gaat om een complex gebouw van 14.000m² met verschillende niveaus die zich ook in de dakopbouw weerspiegelen. Kortom, een complex dak dat we ‘future proof’ dienden te maken, met extra isolatie en een nieuwe waterdichting en een maximale hoeveelheid PV-panelen. De plannen van de bestaande opbouw waren niet voorhanden en er was weinig detailinformatie beschikbaar. Het was dus een perfecte case om fotogrammetrie te testen.”
Totale opmeting in 30 minuten
Vanuit zijn expertise besloot Jens Breynaert om in deze case de drones gedurende dertig minuten volgens een rasterpatroon heen en weer over het dak te laten vliegen. “Telkens moet een overlap worden voorzien om elk detail nauwkeurig in beeld te kunnen brengen”, vertelt hij. “Ook zorgen we er-voor dat het dakvlak en gevels vanuit verschillende hoeken en perspectieven worden gefotografeerd. In geval van Neuhaus resulteerde het traject in een 2000-tal foto’s die we vervolgens via speciale software automatisch in een hoge resolutie 3D-puntenwolk hebben omgezet. Deze vormt de basis van een 3D-model dat het dak visueel weergeeft met een nauwkeurigheid van 1 tot 2 centimeter, wat in deze case voldoende was om de offerte op te stellen en de werf voor te bereiden. Eventueel zou het nog gedetailleerder kunnen: in dat geval moeten we onze software meer tijd geven om de benodigde extra berekeningen te maken.”
Erg gedetailleerd beeld
Het resultaat was voor Group Suerickx inderdaad voldoende. “We waren zelfs enigszins verbaasd over de nauwkeurigheid”, aldus Kevin Spiessens. “Om op zeker te spelen, had ik de werf ook met meetlint en -wiel opgemeten. Het verschil was miniem, maar bovenal kregen we dankzij de fotogrammetrie veel extra informatie. Elevate bezorgde ons immers een 3D-model dat een erg gedetailleerd beeld van het dak geeft. Dakbanen, bliksembeveiliging, naden, koepels, dakdoorvoeren, toegangen, contouren…: het is allemaal duidelijk zichtbaar én meetbaar indien gewenst. Daarbovenop kunnen hoogtes, afwijkingen of probleemgebieden in één oogopslag worden gedetecteerd.
Door de toepassing van kleurencodes, gekoppeld aan detailhoogtes, kan een visueel beeld worden verkregen van de locaties van de nokken, goten en zones met plasvorming op het dak.” Jens Breynaert vervolgt: “Dit is niet onbelangrijk om uiteindelijk tot een duurzaam dak te komen. Het laat de gebruikers toe om te analyseren waar er zich doorbuigingen manifesteren, waarna deze probleemgebieden met extra hellingsisolatie kunnen worden aangepakt.”
Heel wat functionaliteit
Met het 3D-model kan de calculatiedienst aan de slag om het grondplan van het dak uit te tekenen en de materialen te berekenen. Kevin Spiessens: “Bovendien is het mogelijk om virtueel op het dak rond te wandelen om bepaalde zaken onder de loep te nemen of de afmetingen van specifieke details te bekomen. In het geval van Neuhaus liet het model eveneens toe om een windcalculatie door te voeren om het aantal schroeven en de baanbreedte van het thermoplastische olefine membraan (TPO), de witgekleurde kunststof die we voor de renovatie van dit dak wilden gebruiken, te bepalen.“ Jens Breynaert vervolgt: “In principe kan het 3D-model ook worden gebruikt om de andere materialen te berekenen, van folie tot contactlijm en accessoires, zoals prefab hoekstukken. We kunnen de dakwerkers in feite dus een kant-en-klare bon bezorgen met alles wat ze moeten meenemen om het dak te renoveren.”
Enkel maar voordelen
De eindconclusie is dat drones en fotogrammetrie tot een enorme tijdwinst leiden. In de case van Neuhaus gebeurde
de opmeting in 30 minuten (ten opzichte van 3,5 uur op de traditionele manier). Daarnaast worden de gegevens bijna volautomatisch in een 3D-model omgezet. Hetzelfde geldt voor het berekenen van de benodigde materialen. Kevin
Spiessens: “Ook dat betekent een enorme tijdwinst in vergelijking met het manueel uittekenen dat bij de traditionele meetmethode hoort. Een andere troef is dat er geen fouten, onnauwkeurigheden of vergetelheden meer zijn. Anders gebeurt het wel vaker dat iemand terug naar de werf moet om extra opmetingen te doen of zaken te checken die onduidelijk waren. Verder moet een projectmanager mijn metingen – uitgevoerd voor de opmaak van de offerte – nog eens opnieuw controleren wanneer de klant akkoord gaat om de werken uit te voeren. Fotogrammetrie biedt ook logische voordelen voor daken die niet of erg moeilijk toegankelijk zijn. Daarnaast waren we erg te spreken over de mogelijkheid om windlasten te berekenen. Verder is het 3D-model ook voor de bouwheren interessant: zij hebben zelf, op een laagdrempelige en visuele manier, toegang tot alle informatie. Last but not least is het een tool die helpt bij de uitvoering van onderhoudscontracten. Ik denk hierbij voornamelijk aan nieuwe werkkrachten die met het 3D-model zelf het dak kunnen bestuderen vooraleer ze ter plekke gaan. Al is het maar om te weten waar de toegangen zich situeren of waar de PV-panelen precies staan.”
Drones als dagelijkse tool?
Intussen hebben nog heel wat andere dakwerkers deze service van Elevate uitgetest. “Vandaag voeren we een 200-tal projecten op jaarbasis uit”, vertelt Jens Breynaert. “Het aantal aanvragen zou binnenkort wel eens de capaciteit kunnen overtreffen. Vandaar dat we selectief te werk gaan en de service enkel aanbieden voor complexe, grote en/of moeilijk toegankelijke daken.” Zo doet ook Group Suerickx niet voor elk project een beroep op Elevate. Kevin Spiessens: “Wij richten ons vooral op industriële daken, en vele daarvan situeren zich in de havengebieden van Antwerpen en Gent. In deze omgevingen gelden vrij strikte regels voor het vliegen met drones. De aanvraag om toelating te krijgen, kan lang duren. Deze tijd hebben we echter meestal niet, waardoor we de opmeting toch nog steeds op de traditionele manier dienen uit te voeren. We kunnen de hulp van Elevate dus niet zo vaak inroepen, maar we zijn wel blij dat we er terecht kunnen voor de moeilijkere opdrachten. Sowieso heeft de case van Neuhaus ons doen inzien dat fotogrammetrie in ons vakdomein op relatief korte termijn wel eens eerder de norm dan de uitzondering zou kunnen worden. Intussen hebben we zelf al een drone aangekocht, weliswaar enkel voor marketingdoeleinden. Toch is de kans niet onbestaande dat we het voorbeeld van Elevate zullen volgen. Alhoewel we het interpreteren van de beelden wellicht beter overlaten aan specialisten. Dat is misschien wel de grootste barrière om drones altijd en overal toe te passen.”
Dit artikel is tot stand gekomen binnen DroneXperience, een project met de partners Noordzee Drones, Belgian Drone Federation, Embuild Vlaanderen, Bouwunie, Constructiv en Buildwise.