De cluster streeft naar het digitaliseren van het beheer en onderhoud van gebouwen door het integreren van nieuwe technologieën, zowel op vlak van software als hardware.
Gebouwen worden alsmaar complexer om te onderhouden en te beheren. Nieuwe technologieën kunnen helpen om de steeds hogere verwachtingen van de gebruikers in te lossen en tegelijkertijd de totale levenscycluskost onder controle te houden. We denken aan performante software (FMIS, BIM), integratie van sensoren, Internet of Things (IoT), nieuwe businessmodellen (DBFM, product-dienstsystemen) …
Doelstellingen
Om bedrijven te ondersteunen bij hun digitaliseringsproces, wil de cluster samenwerking en kennisuitwisseling stimuleren. Hiervoor zullen diverse studiedagen en workshops georganiseerd worden.
Door de eindklant te sensibiliseren zal de vraag vanuit de markt naar een meer geïntegreerde aanpak van het onderhoud en beheer van gebouwen groeien.
Nieuwe toepassingen worden ontwikkeld via open innovatie. De cluster zal de bedrijven hierin begeleiden, zodat dit kan uitmonden in concrete demoprojecten en begeleide innovatieprojecten.
De vier hoofddoelgroepen van de cluster Smart Buildings In Use zijn:
- aannemers, actief in algemene aanneming en onderhoud van gebouwen
- professionele gebouweigenaren en -beheerders, facility managers, vastgoedontwikkelaars
- aanbieders van software en beheer- en besturingsalgoritmen
- aanbieders van hardware en nieuwe technologieën voor gebouwopvolging.
Resultaten en publicaties
De clusterleden verhogen hun kennis over de toepassing van nieuwe technologieën tijdens de verschillende studiedagen, webinars … die georganiseerd worden.
De thematische workshops helpen om kennis uit te wisselen tussen de bedrijven en om partnerships te vormen.
Deze acties moeten leiden tot een verhoogde kennis en toegenomen digitalisering van de onderhouds- en beheersactiviteiten bij de leden, nieuwe innovatieve samenwerkingsverbanden en een markt die zich sterker ontplooit.
Bekijk de cases hier