De digitalisering is een essentiële economische hefboom om de huidige industriële evolutie te versnellen en te valoriseren. De spelers op het terrein willen dan ook meer gebruikmaken van de digitale tools. Naar aanleiding van deze vaststelling heeft Buildwise het project BUILD4WAL op het getouw gezet via het ‘Agence du Numérique’ (ADN) om de bouwsector te begeleiden bij deze digitale transformatie. Dit project wordt meegefinancierd door het Waalse Gewest.
Voor dit project werkt het Buildwise samen met CENAERO (‘Centre de recherche en aéronautique’) en CETIC (‘Centre d’excellence en technologies de l’information et de la communication’) om de complementaire vaardigheden van de technologiepartners samen te brengen. Ze worden daarbij ondersteund door de CCW (‘Confédération Construction wallonne’) voor de communicatie met de spelers op het terrein, in het bijzonder voor het opleidingsonderdeel.
Het BUILD4WAL-project zal de vorm aannemen van ‘Bouw 4.0’-demonstratiehubs om maximale aansluiting met de aannemers te kunnen garanderen.
Deze hubs zullen de bouwbedrijven sensibiliseren door te wijzen op het potentieel van digitale technologieën om hun productiviteit, winstgevendheid en de kwaliteit van hun producten te verbeteren. Bovendien zullen deze technologieën gekoppeld worden aan opleidingsbehoeften. Hiervoor zal het CCW zijn knowhow en expertise toevoegen aan het project.
Het project vormt ook een springplank naar de markt (zowel nationaal als internationaal) doordat het een belangrijke rol als incubator voor R&D-projecten vervult, met name via workshops rond ‘coworking’. Deze demonstratietools zullen een hub vormen voor de digitale bouw.
Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om de meest recente digitale technologieën die mogelijk een gunstige invloed hebben op de verschillende fasen van een bouwproject enerzijds te illustreren (3D-printen, gerobotiseerde productielijnen, cobots, 3D-reconstructie, drones, digitale BIM-modellen, virtueel ontwerp, communicerende objecten, ‘augmented reality’, industriële visie …) en anderzijds met elkaar te verbinden via scenario’s die uitgewerkt zijn op basis van de behoeften op het terrein.
De hubs zullen gewijd zijn aan drie hoofdthema’s. De eerste hub staat in het teken van de bouwfase en de volgende twee hebben betrekking op het gebouw in de ontwerp- en de gebruiksfase. Hiervoor zullen twee specifieke infrastructuren opgetrokken worden, een in Limelette (op de site van het Buildwise-proefstation) en de andere in Charleroi (in een gebouw dat door CENAERO beheerd wordt), die mede geanimeerd worden door de voornoemde technologiespelers.
Om de bouwsector vooruit te helpen en te begeleiden bij de digitale transitie hebben de Technische Comités van Buildwise een bottom-upbenadering vastgelegd. De behoeften van de aannemers worden per bouwberoep geïdentificeerd, waardoor het mogelijk is om een reeks technologische demonstraties op te zetten om zoveel mogelijk aansluiting te kunnen vinden. Het doel van deze demonstraties is om aan de hand van concrete voorbeelden te tonen welke voordelen de technologieën kunnen bieden aan de verschillende bouwberoepen.
Deze demonstratieactiviteiten vinden plaats in een vast demonstratiecentrum en via mobiele hubs.
Deze mobiele hubs zullen bestaan uit aanhangwagens die uitgerust zijn om de technologiedemonstraties uit te kunnen voeren op de bouwplaatsen zelf.
Deze infrastructuur zal bedrijven in staat stellen om de maturiteitsgraad van opkomende technologieën na te gaan en de potentiële (technische en economische) integratie ervan in hun interne processen te beoordelen aan de hand van indicatoren die door het animatieteam ontwikkeld zijn.