-
Algemeen
een project
bedrijf
-
Algemeen
een project
bedrijf
Inhoudsopgave
Vijf belangrijke stappen
In dit artikel wordt aangegeven welke methodologie kan worden gevolgd om BIM te implementeren in het bedrijf.
De belangrijkste stappen die daarbij moeten worden doorlopen, zijn:
- een zelfanalyse uitvoeren (wat is de huidige situatie en waarom veranderen?)
- de basiskennis over BIM onder de knie hebben
- de doelstellingen bepalen
- bepalen hoe deze doelstellingen te bereiken (uitwerken van een BIM-implementatieplan)
- evalueren en aanpassen: de doeltreffendheid nagaan van de uitvoering van het BIM-implementatieplan en het voortdurend bijsturen

Er bestaat geen universele strategie om de interne organisatie aan te passen. Elk bedrijf moet een actieplan op maat uitwerken naar gelang zijn huidige situatie, zijn doelstellingen en de beschikbare middelen. Wel kunnen er pistes worden gegeven omtrent de vragen die je je moet stellen en de stappen die je moet doorlopen.
Zelfanalyse
Alvorens je een verandering doorvoert, moet je overtuigd zijn van het nut ervan.
Hiervoor moet je alle aspecten van de huidige toestand van het bedrijf op een rijtje zetten en je daarbij in het bijzonder de volgende vragen stellen:
- wat zijn de sterke en zwakke punten van de huidige organisatie?
- waar wordt er tijd verloren? Welke processen zijn niet doeltreffend?
- waarom veranderen?
- welke risico’s houdt veranderen in?
Dankzij de zelfanalyse kunnen de algemene problemen van het bedrijf die moeten worden aangepakt, worden geïdentificeerd, waaronder ook de problemen die dankzij BIM zouden kunnen worden opgelost (de basiskennis over BIM leren kan tegelijkertijd met de zelfanalyse).
Het kan nuttig zijn om schema’s uit te werken die de huidige processen van het bedrijf in kaart brengen, voor het geval deze nog niet op papier werden gezet.

Basiskennis over BIM
Met deze starterskit krijg je de basiskennis onder de knie.
Als je deze hebt gelezen, dan is deze stap dus al voltooid. Je kunt dit tegelijk met de zelfanalyse doen.

De doelstellingen
Eenmaal de zelfanalyse uitgevoerd en de BIM-basiskennis onder de knie, kun je de doelstellingen bepalen en rangschikken naar prioriteit.
Bepalen van de doelstellingen
Mogelijke doelstellingen zijn:
- het beperken van incoherenties tussen verschillende informatiebronnen
- het beperken van het opnieuw invoeren van informatie
- het verbeteren van de communicatie en samenwerking (intern en met externen)
- het beperken van incidenten op de werf
- het verbeteren van de volledigheid en de betrouwbaarheid van de gegevens opgenomen in het as-builtdossier
- het vergemakkelijken van het beheer en de exploitatie van het uitgevoerde bouwwerk
- …
Rangschikken van de doelstellingen
Eens de doelstellingen zijn bepaald, moeten ze naar prioriteit worden gerangschikt. Het is immers illusoir om alles tegelijk te willen doen. Het is belangrijk om stap voor stap vooruit te gaan.
Je kunt bijvoorbeeld een doelstelling selecteren, deze finetunen (in detail uitleggen, verduidelijkingen aanbrengen), en een plan opstellen om deze doelstelling te bereiken (zie hierna: implementatieplan).

Samen bepalen en communiceren van de doelstellingen
Als je de medewerkers van bij het begin van het proces erbij betrekt, hen erover inlicht, zal dit er mee voor zorgen dat bepaalde bezorgdheden worden weggenomen en zal dit bij hen meer draagvlak en betrokkenheid creëren.
Het samen bepalen van de doelstellingen geniet de voorkeur. Als blijkt dat het onmogelijk is om iedereen erbij te betrekken, dan is een doeltreffende communicatie van de doelstellingen noodzakelijk. Dat is één van de belangrijkste voorwaarden om te zorgen dat alle medewerkers van het bedrijf de verandering steunen.
Het is belangrijk om telkens te communiceren en dit te blijven doen gedurende de hele duur van de implementatie. Het ordewoord is: ‘communiceer veel en vaak’.

Relatie tussen de doelstellingen en de BIM-toepassingen
De toepassingen en de doelstellingen naast elkaar plaatsen is een stap die zal helpen bij het opstellen van het implementatieplan (zie volgende stap).
In dit stadium is het ook mogelijk om een eerste versie van overzicht op te maken waarin de toepassingen en de tools met elkaar in verband worden gebracht, en ook de toepassingen met de vereiste BIM-competenties. Dit alles zal echter wel nog grondiger moeten worden uitgediept bij de uitwerking van het BIM-implementatieplan.

Het BIM-implementatieplan
Het gaat om het vaststellen en op papier zetten van de concrete acties die moeten worden ondernomen om de doelstellingen (zie vorige stap) te bereiken. Belangrijk is om de acties te plannen in orde van prioriteit, om ze te begroten (de kost bepalen van elke actie) en om ze te organiseren.
Opbouwen van een gezamenlijke definitie van BIM
Van de te ondernemen acties kunnen we het met name hebben over het opbouwen van een gezamenlijke definitie van BIM binnen het bedrijf. Het is belangrijk om te zorgen voor een geharmoniseerd begrip van de definitie van BIM en van wat de implementatie van BIM betekent voor het bedrijf.
De aanpassing van de werking van het bedrijf zal pas mogelijk zijn als het nut van deze aanpassing begrepen wordt door de medewerkers van het bedrijf, en als de betrokken personen de nodige ondersteuning genieten. Om de verandering in de praktijk te kunnen beginnen doorvoeren, is ook de steun van het management nodig, want deze heeft de beslissingsmacht.
Bepalen van wat er nodig is op het vlak van human resources
Dit houdt in dat een stand van zaken wordt opgemaakt van de huidige competenties, dat wordt bepaald wat er nodig is aan competenties, en wat er moet worden gedaan om de leemten te vullen tussen de huidige en de vereiste competenties.
Bepaalde functies zullen immers moeten evolueren, en nieuwe zullen misschien moeten worden gecreëerd. Er zullen bepaalde keuzes moeten worden gemaakt: moeten er intern nieuwe competenties worden aangeleerd? Zo ja, door het opleiden van het huidig personeel of door het aanwerven van nieuw personeel? Moeten bepaalde taken worden uitbesteed die met de interne competenties niet kunnen worden uitgevoerd? Om te bepalen wat de impact is van BIM op de traditionele functies die in het bedrijf aanwezig zijn, is het nuttig om voor elke functie de gebruikelijke taken op te lijsten, om de impact van BIM voor elk van die taken te bepalen (moeten er bijvoorbeeld nieuwe tools worden aangeleerd om de taak te kunnen blijven uitvoeren in een BIM-optiek), en om de nieuwe taken te detecteren die bij die functie horen.
Bepalen van wat er nodig is op het vlak van human resources (vervolg)
Als uit de voorgaande oefening blijkt dat er personeelsleden moeten worden opgeleid, moeten vervolgens de geschikte opleidingsmethodes worden bepaald. Interne opleiding door enkele ‘kampioenen’ of externe opleiding? Er moet ook een keuze worden gemaakt tussen het vragen van opleidingen op maat, of het selecteren uit de lijst van bestaande opleidingen. We herhalen hier nogmaals het belang van het draagvlak dat de verandering moet hebben bij de betrokken personen. Het is ook altijd nuttig om eenvoudig didactisch materiaal te verspreiden onder het personeel.
Als uit de voorgaande oefening blijkt dat het nodig is om mensen aan te werven, dan moet voor ogen worden gehouden dat het soms beter is om aan te werven op basis van het ontwikkelingspotentieel van de persoon, en niet enkel op basis van de huidige competenties en CV.
Tool: matrix met de BIM-competenties
Bepalen van wat er nodig is op het vlak van materieel
Er bestaan talrijke tools (software en hardware). Het is belangrijk om een voorbereidende studie te doen om te bepalen welke tools in jouw geval geschikt zouden zijn, welke tools je nodig zal hebben. Voor iedereen bestaan er aangepaste tools.
Je moet je bijvoorbeeld afvragen welke functie de software zou moeten hebben om te beantwoorden aan je behoeften (naargelang de taken die moeten worden uitgevoerd): moet je met de software BIM-modellen kunnen ‘maken’ of ‘wijzigen’ (enkel tussenkomen voor BIM-modellen opgemaakt door andere actoren)? Moet je met de software ook kunnen modelleren, visualiseren, de kosten ramen, de bouw plannen …?
Andere parameters die je in rekening moet nemen: de prijs, hoelang duurt het voor je ermee aan de slag kan/ergonomietijd (opleiding nodig of niet?), de bekendheid van de software (als het een bekende software is zal je waarschijnlijk sneller antwoord krijgen op je vragen). Is er elk jaar een update voorzien? Zo kun je weten of de software nieuwe functionaliteiten zal bieden, bugs in vorige versies zal oplossen …
Schema’s om te helpen bij het bepalen van de behoeften
Zoals reeds gezegd onder de titel “Doelstellingen”, kan het nuttig zijn om schema’s op te stellen waarin de doelstellingen met de toepassingen in verband worden gebracht, de toepassingen met de tools, en de toepassingen met de vereiste BIM-competenties.

Allerlei
Je moet ook weten welke (financiële en andere) steun er beschikbaar is om je te helpen bij het implementeren van BIM in je bedrijf.
Het aanduiden van interne referentiepersonen die hun collega’s kunnen helpen en mee de weg naar verandering kunnen wijzen, komt vaak voor in de praktijk.
Testen - Evalueren - Bijsturen
Testen
Uit ervaring blijkt dat de strategieën voor de invoering van BIM die het beste werken, diegene zijn die erkennen dat er een periode van aanpassing nodig is, met een geleidelijk opdrijven van de vereisten in termen van BIM. Eens de grote lijnen werden bepaald, moet je er bijgevolg snel mee van start gaan.
Evalueren
Vervolgens moet je nagaan of de doelstellingen werden bereikt dankzij de uitvoering van het implementatieplan.
- Werden de vooraf bepaalde prioriteiten en doelstellingen in acht genomen?
- Werden alle oorspronkelijk geplande acties uitgevoerd?
- Wat is het resultaat ervan? Zijn de nodige competenties bekomen? Tevredenheid? Wat was de impact ervan?
- Heeft het plan de verwezenlijking van de objectieven van het bedrijf bevorderd, heeft het mee gezorgd voor de geplande veranderingen?
Bijsturen
De implementatie is een dynamisch proces. Het implementatieplan moet dus voortdurend worden bijgewerkt (opnieuw inplannen van de acties die vruchten hebben afgeworpen, niet herhalen van de acties die geen resultaat hebben opgeleverd).
Het is belangrijk om te leren uit fouten
Fail often, Fail quickly
