-
Algemeen
een project
bedrijf
-
Algemeen
een project
bedrijf
Inhoudsopgave
Vijf essentiële rollen
De belangrijkste BIM-rollen die zijn opgenomen in het Belgische BIM-protocol en het Belgische BIM-uitvoeringsplan worden in dit hoofdstuk gepresenteerd. We benadrukken dat het om “rollen” gaat en niet om “personen”. Een bepaalde persoon kan immers meerdere rollen vervullen binnen een project (of binnen een bedrijf).
De rollen en taken toewijzen en verdelen is een belangrijke stap in de voorbereiding van een BIM-project.
Het gaat dus om vijf essentiële rollen:

BIM-adviseur
Bij een BIM-project voert de bouwheer zijn traditionele taken uit, maar daarnaast heeft hij een aantal BIM-specifieke taken. De bouwheer kan deze BIM-taken zelf uitvoeren of ze delegeren aan een BIM-adviseur van de bouwheer.
Om voldoende neutraliteit te bewaren, is het beter dat de BIM-adviseur niet een reeds betrokken projectpartner is, maar eerder een externe dienstverlener.
De BIM-adviseur is dus een externe en neutrale partij die de bouwheer vertegenwoordigt of begeleidt voor wat de BIM-aspecten betreft.
Een van de taken van de bouwheer is het opstellen van het BIM-visiedocument.

Niet-limitatieve lijst van mogelijke taken van de bouwheer (of de BIM-adviseur):

- het BIM-visiedocument opstellen
- bestanden op het samenwerkingsplatform zetten (CDE)
- BIM-uitvoeringsplan mee opstellen
- afspraken uit het BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan naleven
- het BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan opnemen bij (sub)contracten. Ervoor zorgen dat deze documenten niet louter “ter informatie” worden bijgevoegd, maar volledig deel uitmaken van de contracten.
- deelnemen aan de BIM-opstartvergadering, de BIM-coördinatievergaderingen en de BIM-reviewmeetings
- het samenwerkingsplatform opzetten, organiseren en beheren (dit platform zal onder andere dienen om BIM-modellen uit te wisselen)
- actief deelnemen aan het beslissingstraject doorheen het project
- …
BIM-procesmanager
In zekere zin is de BIM-procesmanager de “dirigent” van het project. Hij definieert, controleert en verduidelijkt de uitwisselingsprocessen tussen de verschillende deelnemers aan het project. Hij zorgt ervoor dat het BIM-proces in het algemeen goed verloopt en staat de projectpartners bij.
Een van zijn belangrijkste taken is het ontwikkelen en bijwerken van het BIM-uitvoeringsplan in overleg met de projectpartners en de opdrachtgever. Hij zorgt ervoor dat het uitvoeringsplan overeenstemt met het BIM-visiedocument van de bouwheer en het BIM-protocol.
Een van de taken van de BIM-procesmanager is het opstellen van het BIM-protocol en het BIM-uitvoeringsplan.

Niet-limitatieve lijst van mogelijke taken van de BIM-procesmanager:

- afspraken betreffende BIM vastleggen (in overleg met de projectpartners het BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan opstellen)
- tijdens de hele duur van het project het BIM-uitvoeringsplan aanpassen
- controleren of de afspraken worden nageleefd
- de kwaliteit van het BIM-proces controleren (kwaliteit van de workflow)
- …
BIM-coördinator
Zodra de uitwisselingsprocessen duidelijk zijn, rijst de vraag naar de coördinatie van de BIM-modellen. Bij een BIM-project moeten de door de projectpartners geproduceerde modellen immers worden gedeeld om conflicten op te sporen en te beheren. Op dit punt treedt de BIM-coördinator in actie.
De BIM-coördinator zorgt dus voor de algemene coördinatie tussen de deelmodellen ter ondersteuning van de projectpartners.
Een van de taken van de BIM-coördinator is het opsporen en melden van conflicten aan de betrokken partijen.

Niet-limitatieve lijst van mogelijke taken van de BIM-coördinator:

- de verschillende BIM-modellen van alle betrokkenen onderling coördineren. Hij bespreekt vooraf met de partners die belast zijn met het creëren van deze modellen welke modellen moeten worden gedeeld. Vervolgens deelt hij ze en spoort hij de conflicten op
- nagaan of de BIM-modelleerafspraken worden nageleefd.
BIM-disciplinemanager
De BIM-disciplinemanager wordt aangesteld binnen een bepaalde discipline (met ‘discipline’ wordt bijvoorbeeld architectuur, stabiliteit … bedoeld). Binnen zijn discipline bepaalt hij de regels (zowel inzake proces als inhoud).
Dit is eerder een rol binnen het bedrijf. Hij wordt dus uit de projectpartners gekozen (en is geen externe dienstverlener).
Terwijl de BIM-procesmanager toezicht houdt op het totale project, overleggen de verschillende BIM-disciplinemanagers met de BIM-procesmanager om de impact van de gemaakte afspraken op hun discipline te begrijpen en er vervolgens voor te zorgen dat deze afspraken binnen hun respectieve disciplines worden nageleefd.
Een van de taken van de BIM-procesmanager is het opsporen van conflicten tussen de BIM-modellen van zijn discipline.

Niet-limitatieve lijst van mogelijke taken van de BIM-disciplinemanager:

- de algemene kwaliteitscontrole van het BIM-proces verzekeren en nagaan of het BIM-protocol en het BIM-uitvoeringsplan van zijn discipline worden nageleefd
- de communicatie verzorgen en de afspraken tussen de BIM-procesmanager en de verschillende partijen van de eigen discipline coördineren
- nagaan of de BIM-modelleerafspraken worden nageleefd in de BIM-modellen van zijn discipline
- de verschillende BIM-modellen van de eigen discipline coördineren. Vooraf afspreken (met de collega-modelleurs) welke BIM-modellen zullen worden gedeeld. Deze modellen vervolgens delen en conflicten opsporen
- de BIM-modellen van de eigen discipline afstemmen met de modellen die door de andere leden van het projectteam worden aangeleverd en gedeeld
- de deelmodellen van zijn discipline aanleveren voor de algemene coördinatie van de modellen
- …
BIM-modelleur
De BIM modelleur is belast met het modelleren, met het maken van BIM-modellen. Dit is meer een rol die binnen het bedrijf wordt bepaald, dus gekozen uit de projectpartners (het is geen externe leverancier).
De BIM-modelleur modelleert de geometrie van het bouwwerk en structureert de informatie in het model volgens de BIM-modelleerafspraken die specifiek zijn voor het project.
Een van de taken van de BIM-modelleur is het modelleren van de geometrie en het structureren van de informatie in het BIM-model.

Niet-limitatieve lijst van mogelijke taken van de BIM-modelleur:

- opmaken van de deelmodellen voor de eigen discipline, volgens de modelleerafspraken uit het BIM-uitvoeringsplan
- melden wanneer er problemen opduiken bij het toepassen van de BIM-modelleerafspraken (onder andere problemen met de gebruikte software)
- eventueel deelmodellen van andere disciplines gebruiken bij het modelleren
- de vereiste informatie aan de eigen BIM-modellen toevoegen
- de goedgekeurde wijzigingen in de eigen BIM-modellen doorvoeren
- …
