Vooraf weloverwogen beslissingen nemen en daarmee problemen beperken, is een gemeenschappelijk doel voor alle bouwprojecten. Hierbij kan het visualiseren van het project zeer nuttig zijn om het beter te begrijpen en om latere wijzigingen met ernstigere gevolgen (bv. extra kosten of een vertraging in de planning) te vermijden. Virtual reality (VR) is een krachtig en eenvoudig hulpmiddel voor de klant om zich snel onder te dompelen in een project, zonder dat hij over enige technische kennis met betrekking tot de bouw hoeft te beschikken.
Om ontwerpproblemen te beperken wordt er momenteel gebruikgemaakt van plannen of – in het beste geval – 3D-modellen om een project beter te begrijpen en te visualiseren. Er is echter nog geen of een beperkte visuele inspectie (vooral wat de ruimtelijke weergave betreft), omdat de grootte van computerschermen bij visualisatie met computers de mogelijkheid van een preview ‘op ware grootte’ vaak beperkt.
Bovendien moet de klant of de bouwheer tijdens het bouwproces en vooral tijdens de ontwerpfase beslissingen nemen met betrekking tot het toekomstige gebouw. Het visualiseren en begrijpen van een project vereist vaardigheden en ervaring waar niet iedereen over beschikt.
Dankzij de ontwikkeling van 3D-modellering van gebouwen kunnen klanten zich vanaf nu onderdompelen in hun toekomstige constructies, ze bezoeken en begrijpen voordat ze gebouwd worden. Dit zorgt voor minder aanpassingen en last minute wijzigingen.
Virtual reality (VR) op basis van een 3D-model
Voordat je een gebouw in virtual reality kan bekijken, heb je eerst een goed bronbestand nodig. Dit kan een vereenvoudigd 3D-model zijn, een 3D-weergave gemaakt met behulp van een scanner (vooral bij renovaties) of een BIM-model.
Dit model moet vervolgens overgezet worden in een visualisatieprogramma. Dit is vaak een eenvoudige plug-in die toegevoegd wordt aan modelleersoftware. Als er bepaalde noden zijn, is het mogelijk om met deze software de interface en de tool aan te passen aan specifieke behoeften (visualisatie door de klant, link met een dataset, preview op de bouwplaats …).
Het toekomstige gebouw kan uiteindelijk gevisualiseerd worden met behulp van de virtualreality-headset of via een andere digitale drager (tablet, augmentedreality-bril), afhankelijk van de behoeften.
De mogelijkheden
Omdat deze technologie voortdurend in ontwikkeling is, worden er zeer regelmatig nieuwe functionaliteiten aan toegevoegd. Afhankelijk van de software en apparatuur is het nu mogelijk om:
- materialen te veranderen/vervangen
- opmetingen te doen
- opmerkingen toe te voegen
- gezamenlijke bezoeken af te leggen (met meerdere mensen in hetzelfde model)
- de planning en fasering van de bouwplaats te visualiseren
- varianten te visualiseren
- de visualisatietool aan te passen of te wijzigen voor bedrijfsspecifieke taken
- het model te hergebruiken voor andere toepassingen met betrekking tot augmented of mixed reality.