Active Energy, een aannemer speciale technieken met een 10-tal medewerkers, is zich bewust van het potentieel van BIM en zet er sinds 2018 dan ook volop op in. Het stapsgewijze proces dat ze daarbij doorlopen, is volledig op maat van hun bedrijf. Ontdek hieronder hoe Active Energy de implementatie van BIM aanpakt.
Mogelijke voordelen van BIM
Enkele jaren geleden trok BIM de aandacht van Active Energy omwille van de gedrevenheid voor het strategische denkwerk en de coördinatie op het gebied van verwarming, sanitair, koeling en ventilatie. De mogelijkheid om de voorziene technieken in detail uit te tekenen met de juiste afmetingen en diameters, zoals ze effectief zullen uitgevoerd worden (en niet enkel met symbolen), kan heel wat voordelen opleveren. Zo kunnen fouten op de werf vermeden worden, met minder faalkosten tot gevolg, kunnen elementen op voorhand gemaakt worden om tijd te winnen (bijvoorbeeld dakkappen laten maken voordat alles geplaatst is), kan het nodige materiaal beter ingeschat worden, is het eenvoudig om na te gaan welke technieken waar in en uit de schacht gaan (met het oog op eventuele afkastingen) … Niet al deze voordelen worden vanaf het begin van de implementatie behaald, maar vormen een onderdeel van een stapsgewijze aanpak.
De implementatie van BIM: het verloop
In 2018 werden de eerste stappen voor het gebruik van BIM gezet. Hierbij werden de afmetingen van de verschillende schachten, zoals ze ook zouden uitgevoerd worden, uit het BIM-model van de hoofdaannemer gehaald. Deze werden in eerste instantie overgenomen in een eigen 2D-software, waarin de leidingen verder uitgetekend werden en de nodige informatie voor de installateurs op de werf voorzien werd. Doordat de schachten uit het BIM-model van de hoofdaannemer overeenkwamen met de werkelijk uitgevoerde schachten (bij BIM worden alle wijzigingen doorheen het proces meegenomen in het BIM-model), konden de technieken op voorhand goed worden uitgetekend en konden bijvoorbeeld de dakkappen al besteld worden. Ook eventuele obstakels konden eenvoudig aan de hand van het BIM-model gedetecteerd worden, waardoor extra kosten op de werf vermeden werden.
De eerst stap bestond dus uit het halen van de nodige informatie (bijvoorbeeld afmetingen van de schachten) uit het BIM-model van de hoofdaannemer. Tijdens een volgende stap werd een project volledig in een BIM-software uitgetekend. Hierbij werd bijvoorbeeld op voorhand opgemerkt dat de voorziene uitvullingslaag te dun was voor de afvoerbuis van het toilet en kon er een oplossing uitgedacht worden. Ook de afschotten van de afvoerbuizen in de kelder werden zorgvuldig uitgetekend zodat de correcte hoogte bepaald kon worden waarop deze het gebouw zouden verlaten. Bovendien werd er via het BIM-model ontdekt dat bepaalde schachten te klein waren en kon er een oplossing bedacht worden voordat de werken effectief uitgevoerd werden.
Mogelijke valkuilen
Bij het doorlopen van bovenstaande stappen, kwamen er echter ook enkele valkuilen naar boven. Zo wordt de voorafgaande studie in BIM bijvoorbeeld vaak uitgesteld als er andere, misschien dringendere zaken zijn, terwijl dit eigenlijk zeer belangrijk is. Ook moet er bij het modelleren van technieken goed nagedacht worden over welke elementen de moeite waard zijn om helemaal uit te werken en welke niet. Zo vraagt het uittekenen van de flexibele toevoerleidingen bijvoorbeeld veel tijd, terwijl deze in situ nooit echt voor veel problemen zorgen en kan te veel informatie op de plannen voor onduidelijkheid zorgen op de werf zelf. Het is ook belangrijk dat de uitvoering effectief de opgestelde plannen volgt, omdat hier vooraf in een BIM-omgeving goed over nagedacht is.
Visie
Hoewel Active Energy al enkele belangrijke stappen heeft gezet en al allerlei voordelen heeft ondervonden, heeft het bedrijf zijn doelen op gebied van BIM nog niet bereikt. Zo streven ze er nog naar om de plannen afkomstig van BIM uit te zuiveren zodat deze goed leesbaar zijn op de werf, om nog meer in te zetten op de riolering in de kelder en de nodige brandkleppen te visualiseren. Ten slotte wil het bedrijf door een betere voorbereiding aan de hand van BIM, het nodige materiaal optimaliseren om te veel of te weinig materiaal op de werf te vermijden.
Kortom, door de vele voordelen die ze ondertussen al ondervonden hebben, zijn ze overtuigd van de meerwaarde van BIM en willen ze dit nog verder uitrollen binnen hun bedrijf.
Te onthouden
- De implementatie van BIM gebeurt niet van vandaag op morgen. Het is een stapsgewijs proces dat rekening houdt met specifieke doelstellingen.
- Er zijn voordelen verbonden aan BIM, maar ook enkele valkuilen. Het is een continu leerproces waarbij de ervaring van het ene project meegenomen wordt naar het volgende.
- Ook aan de hand van een gratis viewer zijn er al tal van voordelen te halen uit BIM.